ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ

από: Admin 09/10/2017 0 Σχόλια

Το καναρίνι είναι ωδικό πτηνό της τάξης των στρουθιομόρφων και ανήκει στην οικογένεια των φριγγιλιδών (Fringillidae). Η επίσημη ονομασία του εξημερωμένου καναρινιού είναι sirinus canaria domesticus.


Τα καναρίνια εισήχθησαν στην Ισπανία τον 15ο αι. μετά την κατάκτηση των Κανάριων νήσων από τους Ισπανούς. Εξαιτίας ενός ναυτιλιακού ατυχήματος ένα μεγάλο φορτίο καναρινιών δραπέτευσε και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Επίσης το καναρίνι είναι πιθανό να προέρχεται και από το άγριο καναρίνι (serinus canaria canaria), το οποίο κατάγεται από τις Κανάριες νήσους Μαδέρα, Αζόρες, Τενερίφη κ.α.
Στην πορεία των ετών, με τεχνητές τροφές και μέσα από επιλεκτικά ζευγαρώματα, προέκυψε το οικόσιτο καναρίνι που γνωρίζουμε σήμερα.

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες καναρινιών:
Α) Καναρίνια φωνής
Β) Καναρίνια χρώματος
Γ) Καναρίνια τύπου - θέσης

Α) Τα καναρίνια φωνής είναι διάφορες ράτσες καναρινιών, όπως τα Tibrando, τα Malinois, τα Hartz Roller κ.α., τα οποία έχουν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα την ικανότητα να κελαηδούν σε πολύ χαμηλές ή υψηλές συχνότητες.
Αυτές τις συχνότητες μόνο ένα έμπειρο αφτί μπορεί να τις εντοπίσει και να τις ξεχωρίσει.

Β) Τα καναρίνια χρώματος είναι καναρίνια τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα από τα καναρίνια φωνής ως προς τις μελωδικές ικανότητες, αλλά έχουν ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα τα χρώματα τα οποία με τη σειρά τους τα διαχωρίζουν σε πολλές άλλες κατηγορίες.
Υπάρχουν 2 βασικές υποκατηγορίες καναρινιών χρώματος, τα λιποχρωμικά και τα μελανινικά.

Γ) Τα καναρίνια τύπου - θέσης είναι διάφορες ράτσες οι οποίες παρουσιάζουν ως χαρακτηριστικό τους γνώρισμα κάποια ιδιαιτερότητα στο σχήμα ή το πτέρωμα, όπως τα Gloster και τα York με το χαρακτηριστικό μεγάλο κεφάλι, τα σγουρά καναρίνια και τα διάφορα καμπούρικα.

Τα καναρίνια είναι καθαρά, ήρεμα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα· δεν τους αρέσει όμως να τα αγγίζει κάποιος. Ο μελωδικός και ευχάριστος ήχος που βγάζουν όταν τραγουδάνε είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Επίσης είναι το πιο ευαίσθητο αλλά και δυνατό σημείο τους αφού αν αρρωστήσουν σταματούν να κελαηδούν μέχρι την επόμενη άνοιξη. Από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κυρίως τα αρσενικά, αρχίζουν να κελαηδούν. Τα καναρίνια έχουν μάθει να ζουν μέσα στο κλουβί και γι' αυτό δεν φημίζονται ως κοινωνικά πουλιά. Η ζωή τους είναι ευχάριστη μέσα στο κλουβί. Για καλύτερη επιβίωση των καναρινιών τα αρσενικά θα πρέπει να βρίσκονται σε ξεχωριστά κλουβιά από τα θηλυκά για να αποφύγουμε τυχόν συγκρούσεις. Για να έχουν όμως παρέα, τα κλουβιά είναι καλό να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Η κύρια τροφή των καναρινιών είναι μια ποικιλία από ανάμεικτους σπόρους. Παρολ' αυτά την περίοδο που αλλάζουν φτέρωμα χρειάζονται συμπλήρωμα τροφής πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως αυγό, ψιλοκομμένο κοτόπουλο ή έντομα σε σκόνη. Το είδος των κόκκινων καναρινιών πρέπει να παίρνουν σαν συμπλήρωμα λιωμένα καρότα, γλυκοπατάτα ή καροτίνη. Αν στη ζωή ενός καναρινιού υπάρχει συνεχής πηγή στρες, όπως φόβος, ανταγωνισμός με άλλα καναρίνια στο κλουβί, μόλυνση ή κακός σχεδιασμός του κλουβιού, τότε τα φτερά δεν σχηματίζονται σωστά και μπορεί να μείνει χωρίς φτέρωμα όλο το χρόνο. Όταν ο καιρός είναι κρύος τα καναρίνια πρέπει να μένουν μέσα στο σπίτι, σε σημείο που δεν υπάρχει ρεύμα αέρα. Το κλουβί πρέπει να είναι ευρύχωρο, ασφαλές και να έχει πολλά κλαδιά. Τα καναρίνια μπορεί να ζήσουν αν προσεχθούν από τον ιδιοκτήτη τους ως και 14 χρόνια περίπου.

Σχολιάστε