Η ΜΕΛΑΝΙΝΗ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ

από: Admin 09/10/2017 0 Σχόλια

 

Η μελανίνη είναι μια, μη-πρωτεϊνική χρωστική ουσία πολυμερούς χαρακτήρα, προϊόν οξείδωσης του αμινοξέος τυροσίνη, π-HO-C6H4-CH2CH(NH2)COOH, υπό την επίδραση του ενζύμου «τυροσινάση»

Παρουσιάζεται με διάφορες μορφές και χρήσεις στο ζωικό βασίλειο. Στους ανθρώπους χαρίζει το σκούρο χρώμα του δέρματος, στις σουπιές και στα χταπόδια το μελάνι προκάλυψης και στα καναρίνια μας τις σκούρες περιοχές του πτερώματός τους αλλά και τα κεράτινα μέρη, όπως τα πόδια και το ράμφος.

Οι μελανίνες που παρουσιάζονται στα καναρίνια, χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τις ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΕΣ (μαύρα και καφέ σκούρα στοιχεία) και τις ΦΑΙΟΜΕΛΑΝΙΝΕΣ (καφέ έως μπεζ στοιχεία).
Για τις σκούρες γραμμές που διακρίνουμε ιδιαίτερα σε σημεία όπως η πλάτη των πουλιών, ευθύνονται οι ΕΥΜΕΛΑΝΙΝΕΣ. Για το πλαίσιο, το «ανοικτό» περίγραμμα υπεύθυνες είναι οι ΦΑΙΟΜΕΛΑΝΙΝΕΣ.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο, μαζί με το λιπόχρωμα, μας δίνουν το σύνολο των χρωματικών μεταλλάξεων των καναρινιών ΧΡΩΜΑΤΟΣ.

Ενδεικτικά οι βασικές κατηγορίες μεταλλάξεων μελανινικών καναρινιών είναι ο ΑΧΑΤΗΣ, η ΙΖΑΜΠΕΛΑ, το ΜΑΥΡΟ και το ΚΑΦΕ

Σχολιάστε