-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Τα ξερά σύκα είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο , φώσφορο ,σίδηρο και ασβέστιο. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα σύκα, απορροφούν το νερό, τα περιττά στοιχεία, που βρίσκονται στον οργανισμό και βοηθούν στην αποβολή τους από αυτόν, ενισχύοντας ενεργά, τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης τα ξηρά σύκα αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, γαστροπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των χουρμάδων, που αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά συστατικά. Έχει επαληθευτεί σε πολλές μελέτες όπου φαίνεται να προστατεύουν ενάντια σε διάφορα παθογόνα βακτήρια, μεταξύ των οποίων και σε γένη που ευθύνονται για διάρροια. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, σε φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και άλλα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Επίσης περιέχουν άλατα, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.